Van Persie získal v Anglicku ocenenie Hráč roka

23.04.2012 Celý región

Londýn 23. apríla (TASR) - Útočník londýnskeho Arsenalu Robin van Persie získal v nedeľu za svoju ohromujúcu gólovú bilanciu v Premier League ocenenie Hráč roka. Hlasovaním o tom rozhodli členovia Asociácie profesionálnych futbalistov (PFA).

Holandský internacionál je s 27 gólmi suverénnym lídrom tabuľky strelcov najvyššej anglickej súťaže, pričom do konca sezóny zostávajú ešte tri kolá. "Je skvelé, ak ľudia povedia, že ste najlepší. Keď to však povedia vaši súperi, je to ešte výnimočnejšie. Dlhé mesiace si navzájom konkurujeme v snahe víťaziť a keď vás nakoniec cez to všetko označia za najlepšieho, je to skutočne veľká pocta," vyhlásil Van Persie, ktorý v hlasovaní predstihol nominované trio z Manchestru City Sergia Agüera, Davida Silvu a Joea Harta, stredopoliara Tottenhamu Scotta Parkera a útočníka Manchestru United Wayna Rooneyho.

Najmä vďaka Van Persiemu, ktorému sa v tejto sezóne vyhýbali zranenia, Arsenal prekonal krízu zo začiatku sezóny. Dvadsaťosemročný bývalý hráč Feyenoordu, ktorý má s Arsenalom ešte rok platnú zmluvu, zaznamenal v súčte všetkých súťaží 34 gólov, vrátane okulahodiacich a dôležitých zásahov jeho vychýrenou ľavačkou. V Premier League zaťažil kontá 17 z 19 tímov a vyrovnal tak rekord niekdajšieho velikána klubu Iana Wrighta. Van Persie sa pritom na hrot útoku presťahoval až po odchode Emmanuela Adebayora do Manchestru City v roku 2009, dovtedy pôsobil hlbšie v poli. "Úprimne povedané, keď som sa prvýkrát ocitol na hrote, nebol som až taký sebavedomý a aj som zapochyboval, či to zvládnem. Nejaký čas to trvalo, ale po pár mesiacoch som zistil, že na tomto poste dokážem podať dobrý výkon," uviedol Van Persie, ktorý prevzal kapitánsku pásku po Cescovi Fabregasovi, od minulého leta hráča španielskej Barcelony.

Ocenenie PFA pre Mladého hráča roka získal pravý obranca Tottenhamu Kyle Walker, ktorý spolu s Van Persiem figuruje aj v Tíme roka. V ňom majú "citizens" hneď štvornásobné zastúpenie - okrem Harta a Silvu sa sem vošli tiež Vincent Kompany a Yaya Toure - v elitnej obrane ďalej figuruje Fabricio Coloccini z Newcastlu a Leighton Baines z Evertonu, stred poľa dopĺňa dvojica Parker a Gareth Bale z Tottenhamu a tím uzatvára Rooney.

Informovala agentúra AP.

Tím roka Premier League podľa PFA:

Joe Hart (Manchester City) - Kyle Walker (Tottenham), Vincent Kompany (Manchester City), Fabricio Coloccini (Newcastle), Leighton Baines (Everton) - David Silva (Manchester City), Yaya Toure (Manchester City), Gareth Bale (Tottenham), Scott Parker (Tottenham) - Robin van Persie (Arsenal), Wayne Rooney (Manchester United)
 
 
 
 

Vyberte región